Ribbel sokken breien | Variatie op een basis sok

Ribbel sokken breien: het is een leuke variatie op het breien van een basis sok. Heb je eenmaal het breien van een basis sok onder de knie, dan kan je eens wat anders proberen door een ribbelsteek toe te passen op je patroon.

Wat als je nog geen sokken kan breien?

Heb je nog niet eerder een basis sok gebreid? Probeer dan eens mijn breipatroon voor de Basic Magic Loop Socks. Dit is een heel duidelijk basispatroon voor als je net begint met het breien van sokken. Het patroon geeft aan hoe je sokken kan breien voor schoenmaat 27 tot en met 49. Kun je nog niet rond breien volgens de magic loop methode, heb je geen ervaring met het lezen van een Engels breipatroon, of vind je het sowieso lastig om alle technieken in een sokkenpatroon zelfstandig uit te voeren? Dan adviseer ik je mijn cursus’ Top Down Sokken met de magic loop methode’ te volgen. In deze cursus neem ik je stap-voor-stap mee door het Basic Magic Loop Socks patroon èn leer je alles over het breien van passende sokken, gebruik van de juiste materialen, enzovoorts.

Op dit moment vind je de cursus in de Online Brei Campus, samen met heel veel andere cursussen. Binnenkort komt de cursus ook los beschikbaar. Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief.

workshop sokken breien
Basic Magic Loop Socks

Ribbel sokken breien als variatie op een basis sok

Heb je een basis sok patroon onder de knie (dat kan zowel een patroon zijn voor sokken van boord naar teen als van teen naar boord) en ben je inmiddels helemaal tevreden met de pasvorm van deze sokken? Dan kun je nu een leuke variatie gaan breien, zoals ribbelsokken. Je gebruikt daarvoor je standaard patroon, maar maak de volgende aanpassingen:

  • je breit de boord 2 recht, 2 averecht (als dat niet al het geval was in je patroon).
  • daarna blijf je het hele been deze 2 recht, 2 averecht boordsteek breien: je verandert dus niks na de boord. Brei je volgens je patroon bijvoorbeeld 15 rondes voord en 60 rondes voor het been, dan brei je nu 75 rondes totaal in boordsteek.
  • na de hiel brei je alleen de steken die de bovenkant van de voet gaan vormen in 2 recht, 2 averecht. De steken die de onderkant van de voet vormen, brei je allemaal recht. Het loopt niet echt lekker als je ribbels onder je voet hebt zitten ☺️ (mocht je dat overigens heerlijk vinden, voel je dan vooral vrij om de hele voet 2 recht, 2 averecht te breien!).
  • tot aan de teen blijf je de boordtseek op de bovenvoet breien; voordat je aan de teen begint, brei je 1 ronde alle steken recht.
  • vervolgens brei je de teen zoals aangegeven in het patroon.

En voilà: je hebt een variatie op een basis sok gebreid, zonder dat je daar een nieuw patroon voor nodig had!

breipatroon ribbel sokken
Garen: sok set Winter Delight van https://www.ge-woonjans.nl

Kan dit ook met andere boordsteken?

Je zou dit ook met andere boordsteken kunnen doen, bijvoorbeeld: 3 recht, 1 averecht. Zorg er wel voor dat het totaal aantal steken dat je gebruikt (4 in het geval van 2×2 en 3×1) past in het aantal steken dat je opzet (64 steken = deelbaar door 4 > dit kan dus prima). Brei je 1 recht, 1 averecht, dan wordt je sok meestal te krap. Lekker uitproberen kan nooit kwaad!

Kleurovergang bij het breien van ribbels in boordsteek

Als je ribbels door een boordsteek te gebruiken en je wilt met verschillende kleuren breien (bijvoorbeeld een andere kleur boord dan de rest van de sok, of wanneer je de hele sok in strepen van bijvoorbeeld 10 rondes wil breien), dan kun je een trucje toepassen om de overgang netjes te krijgen.

Hier zie je het verschil tussen een sok waarbij dit trucje niet is toegepast en een sok waarbij dit wel is gedaan:

kleur overgang ribbels breien

Het trucje is simpel: wanneer je een nieuwe kleur toevoegt, brei je eerst een ronde alle steken recht met de nieuwe kleur. In de volgende ronde ga je weer verder met het herhalen van 2 recht, 2 averecht (of de boordsteek die je hebt gekozen). Wil je dus banen afwisselen van 10 rondes in de ene kleur, 10 rondes in de volgende, dan brei je dus vanaf de eerste kleurwissel steeds 1 ronde recht en de volgende 9 rondes 2 recht, 2 averecht.

Voordeel van ribbelsokken in boordsteek: rekbaar

Ribbel sokken kun je dus volgens hetzelfde ‘recept’ breien als je favoriete sokpatroon: je zet hetzelfde aantal steken op en gebruikt dezelfde naalddikte als altijd. Bijkomend voordeel van ribbel sokken: ze zijn super rekbaar! Vallen je sokken normaal wat strak uit: nu zul je wat meer ruimte ervaren. Zijn ze normaal juist wat los: de rek zorgt ervoor dat je sokken nu beter aansluiten. En het is ook ideaal voor alle voetjes die nog hard groeien.

Heel veel plezier met het breien van ribbel sokken als variatie op een basis sok! Ga je naar aanleiding van dit blog aan de slag met een paar ribbelsokken? Leuk als je me dat even tagt op Instagram door @mirjammolenbeek.nl toe te voegen bij ‘personen taggen’.

ribbel sokken breien
Scroll naar boven