Garendiktes: hoe zit het nou precies?

Garendiktes: hoe zit het nou precies? Je hebt een mooi breipatroon gevonden dat je wil breien. Het patroon vraagt om een fingering weight garen. Waar moet je dan naar zoeken? Welke gauge (steekverhouding) hoort er bij welke benaming? En welke breinaalddikte gebruik je dan in principe? Ik heb het voor je samengevat in onderstaande tabel.

De Craft Yarn Council heeft onderstaande standaarden bedacht om verschillende garendiktes zodanig te omschrijven dat het voor breiers makkelijkers is om de juiste materialen te kiezen om aan een breiproject te starten – en deze succesvol af te ronden. Soms zie je wat andere benamingen. Ik heb ervoor gekozen de officiële standaarden aan te houden.

garendiktes
©mirjammolenbeek.nl

* Dit zijn richtlijnen: dit zijn de meest gebruikte steekverhoudingen (gauges) en naalddiktes voor specifieke garen categorieën
** Lace weight garens worden meestal op dikkere naalden gebreid om een luchtig, open patroon te creëren. Vandaar dat het lastig is exact te bepalen welke steekverhouding een lace garen oplevert. Volg altijd de gauge die is aangegeven in een breipatroon.

Een richtlijn

Bovenstaande indeling is een richtlijn. Staat er in je breipatroon dat je een fingering sock weight garen moet gebruiken, dan kies je dus een garen dat op de wolband een aangegeven steekvbreedte heeft staan van 27-32 steken. Het gaat hier om het eerste getal dat op de wolband staat bij de gauge; het tweede getal geeft de steekhoogte aan en is minder van belang (je wil immers dat de breedte van bijvoorbeeld je trui klopt, de lengte kun je zelf aanpassen).

Meer weten over het lezen van een wolband? In de Online Breilessen voor Beginners zit een video tutorial waarin ik alle informatie die op een wolband sta, met je door neem. Beheers je de beginners brei-skills al? Je vindt de video ook in de Online Brei Campus. In de Campus leg ik bij elke tutorial uit hoe je het juiste garen kan kiezen. In het Online Breicafé in de Campus kan je altijd om hulp vragen als je er niet uit komt.

Het kan ook zijn dat je breipatroon vraagt om een fingering sock weight garen, maar dat het breipatroon aangeeft dat je een gauge van bijvoorbeeld 23 steken moet krijgen. Vaak gebruik je dan de dikste naald, of een nog dikkere, die volgens de standaarden gebruikt wordt voor een fingering sock weight. Uiteindelijk is het helemaal afhankelijk van hoe jij breit (hoe strak/los) welke gauge je uiteindelijk met een bepaald garen krijgt. Maar gemiddeld zal je met een naald 2.25-3.25 en fingering sock weight garen dus een gauge krijgen tussen de 27 en 32 steken.

Het juiste garen kiezen

Een eerste stap bij het kiezen van het juiste garen voor je breiproject is dus kijken naar de dikte die gevraagd wordt in het patroon. Daarvoor is bovenstaande tabel heel handig. Of je het juiste garen hebt voor jou breipatroon is van nog een aantal factoren afhankelijk. Ik leg daarover meer uit in deze video.

Brei een proeflapje!

Zoals je in het schema ziet, variëren garendiktes in de gauge. Een DK kan 21, maar ook 24 steken op de breedte geven. Tel dat op bij het feit dat hoe strak of los jij breit van invloed is en je kan er niet onderuit: je zal echt een proeflapje moeten breien! Alleen zo kun je bepalen welk garen met welke naald in jouw geval de juiste gauge geeft. Jij en ik kunnen exact hetzelfde garen en dezelfde naalddikte gebruiken; wij kunnen een behoorlijk verschillende gauge hebben. 3 steken verschil op 10 centimeter kan bij bijvoorbeeld een sjaal niet zo uitmaken: of die sjaal wat groter of kleiner wordt is vaak niet zo’n groot probleem. Maar 3 steken op 10 centimeter maakt echt het verschil tussen een veel te grote (of te kleine) trui. Zonde! Meer weten over het breien van een proeflapje? Ik vertel je er hier alles over.

Vraag een wol(web)winkel om hulp

Kom je er toch niet uit? Een wol(web)winkel kan jou helpen met het kiezen van de juiste garens voor jouw project. De samenwerkingspartners van de Online Brei Campus staan altijd klaar om jou verder te helpen. Ben je lid van de Campus, dan ontvang je ook nog eens 10& korting op je aankoop.

Scroll naar boven