Vaak krijg ik vragen over het wassen en blocken van je breiwerk. Hoe doe je dat eigenlijk? Wanneer mag het wel, of juist niet, in de wasmachine? Moet je een breiproject altijd blocken? Blocken: wat is dat eigenlijk? Ik bundelde alle vragen die ik hierover binnen kreeg en beantwoord ze in deze nieuwe video binnen de reeks Brei(d) Je Kennis Uit.
Het handige van wol is dat je het niet te vaak hoeft te wassen. Flink luchten doet vaak al wonderen en omdat wol vuil-afstotend is zal je niet vaak enorme vlekken in de wolletjes vinden. Maar toch zal je je wol af en toe willen wassen. En in sommige gevallen wil je het sowieso blocken als het af is!
Op de hand of in de wasmachine?
Was je je wol met de hand of in de wasmachine? Hierin is het belangrijk om te weten of je met een superwash of non-superwash wol te maken hebt. Een superwash wol kan in de wasmachine, non-superwash wol gaat vervilten en moet je dus met de hand wassen. Is het de bedoeling dat je breiproject vervilt (zoals je weleens ziet bij een tas of sloffen), dan kan het wel in de wasmachine; maar alleen dan!
Handgeverfde superwash wol was ik overigens ook met de hand, om de kleuren zo lang mogelijk mooi te houden.
Je wol op de hand wassen
- zet je project ca. 15 minuten in een sopje (niet heter dan 30C) met een wolwasmiddel. Ik vind Eucalan een heel fijn merk. Er zit lanoline in (daar wordt je wol blij van) en je hoeft het niet uit te spoelen (daar worden je wol en jij blij van). Het wasmiddel is troeprvij. Je hebt maar een klein beetje nodig per keer. Je kan het ook voor je wasmachine wolletjes gebruiken.
- wring zachtjes wat water uit je project. Rol het project op in een handdoek en druk op die manier de rest van het water eruit. Of leg je project tussen 2 handdoeken en loop eroverheen.
- laat je project plat drogen op blockmatten, rubber speelmatten of je yoga mat. Op een matras of op vloerbedenking kan ook: leg er dan een vuilniszak onder. Laat je wol nooit op een handdoek drogen: de handdoek en wol blijven het vocht dan steeds aan elkaar over geven.
Proeflapje
Werk je met een voor jou nieuw wolletje, dan is het aan te raden om een proeflapje te maken en dat te wassen. Zo zie je hoe je wol op een wasbeurt reageert. Een merino wol rekt bijvoorbeeld flink op, veel meer dan een IJslands wolletje. Alles over het maken van een proeflapje voordat je bijvoorbeeld aan een trui begint, vind je hier.
Blocken
Blocken is het wassen en vervolgens opspelden van je breiwerk. Wanneer is het nodig om je breiwerk te blocken?
- als je breiwerk kleiner uitvalt dan de bedoeling was
- bij kant / lace projecten
- bij het breien van colourwork
- als je kabels in breiwerk hebt gebreid
Je kan je project ook ‘snel blocken’. Dit het ook wel stoomblocken / steam blocking. Dit kan je gebruiken als je bijvoorbeeld alleen een trui even wat netter wil maken, zodat je steken mooi recht trekken. Let op dat je nooit je strijkijzer rechstreeks op je wol zet! Daar wordt het niet blij van. Zet of je stoomstrijkijzer aan en hou het een aantal centimer boven je werk, zodat het vochtig wordt. Laat het daarna plat drogen. Je kan ook een ijzer zonder stoom gebruiken en een natte theedoek op je werk leggen. Het strijkijzer haal je dan over de theedoek.
Linkjes
Het Vogue Knitting boek *
Campside sjaal breipatroon
Elfriede sjaal breipatroon
* affiliate linkjes (ik verdien een heel klein percentage als je via deze linkjes bestelt, zonder dat het jou iets extra kost)